Sunday, February 1, 2009

Bundaberg - mango farm

Kuna plaan ikkagi Gold Coastist edasi liikuda oli meil pikka aega, siis ära minek sai toimuma väga kiiresti. Aastavahetusel olid meiega koos 2 eestlast-Karin ja Mihkel ning nad kutsusid meid kaasa. Ideest teostuseni läks u. 2 nädalat. Ühesõnaga viimasel minutil sai tööjuures ülemusele öeldud, et sorry, ma pean nüüd farmi tööle minema. Ja ega tal muud üle ei jäänud kui sellega leppida. Meie mõlema ülemused teavad, et tuleme sinna varsti tagasi...ega ei välista ka, et lähmegi kunagi, igatahes lubasid nad töökoha säilitada meile. Viimase poole aasta jooksul juba teist korda jätsime oma töökoha ja korteri ning läksime paremaid jahimaid otsima. Niisiis 18 jaan. panime asjad kokku ja sõitsimegi 450km põhjapoole Bundabergi. Kiireks läks just sellepärast, et 19. pidime juba hommikul kell 7 tööd alustama farmis. Algul oli jutt et pakime mangosi, kuid kohapeal selgus et peame neid hoopis korjama hommikul 7st õhtul 17ni, seega 10h päevas ja päikese käes ning 7 päeva nädalas(ühesõnaga ei mingit puhkust). Samas jällegi teenistus on ka tunduvalt parem kui pakkides. Esimene tööpäev kurnas kohe nii ära, et mõtlesime, kuidas on võimalik, et ühtegi vaba päeva ei ole...aga hiljem pidime oma sõnu sööma, kuna järgmine päev sadas pool päeva vihma ja nii ka järgmised päevad...puhata sai piisavalt, lõpuks lihtsalt oli 4 päeva vaba, kuna sadas. Ja mangodega on selline värk, et kui nad märjad on ja siis neid korjata siis tulevad neile mustad plekid peale, ning nad pole müügikõlbulikud. Seda tööd on meil siin vaid mõneks nädalaks-nii kauaks kui kõik mangod korjatud. Marin on muidugi eriti õnnelik, sest ennem ta ostis poest mangosid u. 3$ tükk. Ja nüüd saab ta neid lõpmatuseni tasuta süüa.




Üleüldse mangodest rääkides: kasvavad nad puuotsas nagu õunad, ainult suuremad. Kannavad vilju kord aastas. Mango varre sees on mingisugune vedelik, kui ta varre otsast ära murda, pritsib kohe seda vedelat jama välja ja nahale sattudes on see suisa söövitav ning tekitab ville. Ühesõnaga tuleb hästi ettevaatlik olla selle vedeliku suhtes, kohalikud nimetavad seda sappiks. Korjamine näeb ette selliselt, et on 3 tiimi, igas tiimis 4 inimest ja siis üks masin millega sõidab tiimi liider, mangod visatakse sinna masina peale, seal nad saavad mingi ainega pesu kohe, et see nn. sapp neutraliseerida (sest see on mangole endale ka halb) ja sealt edasi juba lähevad suurtesse kastidesse...kastid viiakse lattu, kus inimesed sorteerivad ja pakivad nad müügiks.
Bundabergist: väike linnake, vb Sindi suurune, kuid peatänav on hästi palju kaubandust täis pikitud, teha pole siin muidugi eriti midagi. Siin linnas on ka suur rummitehas. Bundabergi rumm on Austraalia kuulsaim. Ookean ehk siis siin juba Korall Meri on u. 15-20km. Käisime ka rannas siin, kus suured merikilpkonnad käivad munemas teatud aastaajal ja nüüd siis on see aeg kus pojad kooruvad munadest ja tuhanded väikesed kilpsikud lähevad ookeani. Näha saab seda ainult öösel, päeval on rand kõigile avatud, aga õhtuks suletakse ja siis saab vaid koos giidiga näha kuidas nad liivaalt välja tulevad ja ookeani lähevad. Kindlasti läheme käime selle tuuri läbi. Päeval rannas jalutades võib kohata vanaks läinud kilpkonna mune ja valgeid munakoori, samuti leidsime liivapealt ühe väikese kilpsiku, kes kahjuks ei jõudnudki merre.Tema elu jäi mingil põhjusel väga lühikeseks.


Ise elame ühes karavan pargis siin. Päris järelhaagist ei tahtnud ka elamiseks võtta, nii et rentisime ühe nn. toa siin. Kliima ja TV on olemas lisaks veel pliit ja külmkapp ja oma duzz ning WC, teised,kes elavad veidi odavamas ruumis(ilma kliima ja TV-ta)peavad ühiskondlikus tualetis ja duzzi all käima.


Eks algul nõudis harjumist tulla Gold Coastist oma korterist(basseini ja mullivanniga) sellistesse tingimustesse nagu siin on, kuid nüüdseks oleme juba täiesti ära harjunud ja ei kahetse üldse et tulime, raha teenib siin rohkem ja siin ei saa seda kuhugi eriti kulutada ning saame seda tõelist backpackersi elu näha. Teeme tööd niipalju kui seda siin veel on ja siis lubame endale väikese puhkuse ning liigume mööda Austraaliat edasi. Nii et praegu aadressi kui sellist meil pole.Seal kus on meie Veranda, oleme ka meie :=) 21.01.09
02.02.09 Mangod on korjatud ja homme hakkame lõuna Austraalia poole liikuma.

3 comments:

Unknown said...

Nonoh ... sööks isegi hea meelega mangosid:)
Olge tublid;)

Unknown said...

Väga vinge on kindlasti niiviisi ringi reisida, peaasi kui ikka tööd jagub :)
Meil siin Eestis on küll suht nukker olukord, varsti peame kõik teile sinna Austraaliasse seltsi tulema, see majandussurutis siin ikka täiega möllab... muud ei kuulegi enam kui vähendame palku või koondame jnejne :(
Igatahes olge tublikesed ja andke ikka märku, kui järgmisena kuhugi maandunud olete :D

tulesäde said...

heippa hei! Kas oskate öelda, kas seal hetkel ka mango hooaeg tulemas ? otsin siin mango korjamise tööd :( või äkki raatsite jagada antud farmi kontakti ?