Wednesday, April 7, 2010

Coober Pedy

Port Augustast hakkasime juba Cooberi poole liikuma(560km), kui järsku auto mootor hakkas üle kuumenema ja me otsa Augustasse tagasi keerasime. Õnneks saime järgmine päev edasi liikuda ikkagi ning jäime ööseks teeäärde kämpima.
Teepeale jäi veel suur soola järv Lake Heart


Oleme jõudnud linna nimega Coober Pedy(elanikke u 3500), mis aborigeenide keeles tähendab, "white men's hole in the ground" Tegemist on maailmas opaali pealinnaga.
Opaalid on värvilised vääris kivimid,millest valmistatakse ehteid. 1915a. kui enamus Austraalias kulda otsisid, leidis üks noor poiss värvilise kivikese. Nüüdseks on siin see linn ja kogu ümbrus ümber kaevatud. Ja ega see linn polegi teab mis vaatamisväärsus, pigem jätab hoopis mulje et oled sattunud maailma lõppu. Ja ega ilmaasjta pole Hollywood siin mitmeid filme vändanud(Mad Max 3, Red Planet jne..)
Uskumatu on aga see et pea pooled elanikest, elavad siin hoopis maa all. Kuna suvel on temp. siin väga suur ja vihma peaaegu et ei sajagi(vesi kallis siin) ning talvel on ööd väga jahedad, siis on inimesed kolinud maa alla elama, kus on aastaläbi u. 24c. Käisime meiegi ühes opaali muuseumis vaatamas kuidas vanasti kaevandati ja kuidas tänapäeval elatakse.Isegi kirikud on siin maa all.







Võimalik et jääme siia veel üheks ööks, kuna ikka veel on osad teed suletud ja Simpsonisse veel ei saa, seega peame ootama...ning meie kaasmaalased Broomest, Kelin ja Mikk on samuti siiiapoole teel, niiet vb ootame nad ära ja reisime koos edasi,nendelgi plaan Broome tagasi minna.

No comments: