Sunday, February 15, 2009

Canberra, Snowys, Phillip Island

13. veebr. 2009
Oleme oma reisiga jõudnud juba Victora osariiki, Stratford’i. Selle teksti kirjutamise ajal oleme u. 300km Melbourne’st. Peatume caravan pargis telgiga. Küsisin just pargpidaja käest, et kaugel see bushfire on meist, ta vastas et u. 80km kaugusel ja ikka veel pidi põlema. Küsimuse peale, et ega see siia ei jõua, ütles ta et ei usu, kuna mäed on vahepeal. Aga 2006/07 põlesid metsad siin kandis samuti, lisaks mõned kuud hiljem uputas. Näitas pilte, kus see sama campingu ala oli kõik vee all..lõpuks ütles rahulolevalt..this is part of Australia :=) Siit Melbourne poole pidavat osad teed suletud olema, nii et ookeani äärde me hetkel ei saa, peame kasutama mõnda teist teed. Loodaks homme jõuda Phillip Island’ile, seal peaksid elama Austraalia ainukesed pingviinid vabas looduses.
Tagasiulatuvalt meie reisist: Wollongong’ist võtsime suuna Canberra’sse. Teepeale jäi üks suur järv(Võrtsjärve suurune vb) mis praegusel aastaajal on täiesti tühi,kevadel on aga vett täis. Canberra,ehk siis Austraalia pealinn on u. 323 000 inimesega ilus ja väga puhas ja hoolitsetud linnake. Väga kodune tunne tuli seal peale, meenutas Eestit. Ilmastik oli ka sügisene ja eks siin varsti hakkab sügis kah. Käisime parlamendi hoones. Uksel suur turvakontroll, nagu lennujaamades. Hiljem saime ka aru, miks, sest saime ühes saalis pealt näha valitsuse istungit. Kohal oli ka Austraalia peaminister Kevin Rudd. Teema millest nad arutasid oli muidugi Victoria metsapõlengud ja et kindlustus firmad peaksid hakkama kiirelt kindlustusrahasi välja maksma, mitte sellega venitama. Lõpuks toimus minutiline leinaseisak põlengus hukkunud inimeste auks. Kõik valitsuse liikmed ja saal(meie ka siis) tõusid püsti ja tehti minutiline vaikus seisak. Päris huvitav oli kogu seda istungit pealt vaadata ja näha enda ümber Austraalia kõige mõjuvõimsamaid inimesi.

Canberrast edasi oli suund Snowy Mountains’ile. Ööbisime kohas nimega Cooma ja kuna kliima seal oli juba väga külm, päeval oli +14, siis rentisime 4 peale cabin’i(väljast näeb välja nagu ehitus soojak, seest aga väga ilus ja mõnus),otsustasime sinna 2 ööks jääda, hind ei olnud ka väga palju kallim telgikohast. Hommikul suundusime mägedesse. Muideks väga haruldane näha Austraalias tee ääres reklaame kus müüakse ja renditakse suuski ja lumelaudasid. Ennem suusakeskusesse jõudmist käisime ka laburündis... kust ühest otsast sai sisse ja teisest välja. Ekslesime seal päris pikalt ja väljapääsuni ei jõudnudki.

Põhikeskus on siin Thredbo, talvel ehk siis Juulis on see küla täielik suusakuurort. Sealt lähevad liftid ülesse mäkke, praegusel aastaajal oli seal suht vaikne ja tühi.Talvel on siin avatud kõigsugused baarid ja pubid.Thredbo asub 1370m üle mere pinna. Kõrgeim mägi on Mt. Kosciuszko 2228m(Aus kõrgeim tipp), nimetuse on see saand mingi poolaka järgi. Liftidega saab kuni 1900m peale, edasi tuleb juba jalgsi tippu minna. Hea meelega oleks selle tee ette võtnud(6h) kui oleks soojem ja ilusam ilm olnud. Meil aga sadas aegajalt vihma ja mäe tipud olid pilvedes, nii et midagi poleks näinud seal. Peale Thredbot suundusime mägiteedele, tegime Snowy Mountains’ile autoga ringi peale(u 300km). Kohati oli näha kus eelnevad metsapõlengud(2002/03) on sealtki läbi käinud. Vahepeal olid terved metsad lihtsalt ilma lehtede ja millegita, lihtsalt raagus puud, tüved põlemisest mustad. Väga ilusad mäed, aga tahaks talvel siia tulla, siis näeks lund kah,praegu aga pole. Muidugi tol hommikul kell 09.00 oli seal vaid +2 kraadi olnud, lõunaks võibolla +10. Ei osanud aimatagi, et suvel võib Austraalias nii külm olla, meil vaid pusad ja tuulejoped.Peaaegu oleks haigeks jäänd.

14.veebr. 2009 Phillip Islandil käidud, ilus väike saar, pingviine ei näinud, tulevad nad alles õhtul 9 paiku randa ja nende vaatamine on tasuline. Üldiselt kõik siin Austraalias on tasuline. Kuigi see, et need pingviinid seal rannas elavad on ju looduse poolt ette nähtud ja peaks olema kõigile vaatamiseks ning tasuta. Aga pingviinide vaatamine on ikka päris kommerts juba, kui maksad 20$ siis saad eemalt mingilt tribüünilt näha neid, kallima pileti hinna eest lastakse lähemale kah. Tundus suht mõttetu see 20$ välja käimine. Aga loodus on saarel väga ilus.

Edasi siis Melbourne. Oleme isegi mõelnud, et läheks vabatahtlikuks, aitama inimesi,kes on metsapõlengus kodu kaotand. Viimaste andmete järgi on üle 7000 inimese oma kodu kaotand ja surma on saanud 181 inimest. Lisaks veel on palju loomi, kes on põletus haavadega või vaevalt elavad. Enamus ju mis põlesid olid eukalüpti puud ja st. et seal on palju koaalasi, lisaks veel kängurud, wombatid jne...ühesõnaga palju loomi kes samuti vajavad abi. Eks vaatame, kui Melbourne jõuame, kui saab siis lähme appi mõneks päevaks. Teepeal juba nägime alles põlenud metsi, tunda oli veel vinguhaisu, eemal mägedes ( mõnikümmend km meist) alles metsad põlesid.

15.02.09
Oleme Melbourne's. Tohutult suur linn,suuruselt teine siin. Kesklinn ja tänavanimed on sarnased Londonile. Homme läheme linna avastama, tänane päev kulus öömaja otsimisele, miskipärast on kõik hostelid ja caravanid täis, saime toa ühes Motellis.
Lisasin pilte ka meie reisist.


No comments: